De start van Business to Nature Solutions

Wow! Tijdens mijn 24ste verjaardag lanceer ik mijn eerste echte eigen website!
Een bijzondere stap in een paar bijzondere jaren. Voordat ik jullie de komende tijd meer vertel over mijn ideeën en plannen, eerst kort iets over mezelf en mijn bezigheden van de afgelopen jaren.

Van jongs af aan ben ik actief in besturen, houd ik van natuur, en kom ik uit een familie van ondernemers. Een unieke combinatie, die me al vóór mijn studietijd op veel mooie en leerzame plekken bracht. Van vrijwilliger op de kinderboerderij op mijn 13e tot oprichtingsvoorzitter van het Jong Texelfonds op mijn 16e en Jeugddijkgraaf bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier van 2018 tot 2020. Altijd betrokken bij initiatieven op mijn geboorteeiland Texel en steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen.

In 2019 vond ik zo’n uitdaging op Nyenrode Business Universiteit, waar ik na de middelbare school startte met de opleiding Business Administration. Een mooie en intensieve tijd. Met enkele studievrienden ontwikkelde ik het studentenbedrijf Onze Trots, dat tijdens de coronapandemie lokaal georiënteerde spelletjes verkocht. Ook volgde ik een half jaar onderwijs in Nice, met een specialisatie in International Financial Management.

Naast ondernemerschap vormt vogels kijken een rode draad in mijn leven. Sinds 2017 ben ik ‘besmet’ met het vogelvirus en sindsdien een fanatieke vogelaar. Vogelen brengt je op prachtige plekken en leert je met andere ogen naar de wereld kijken. In 2019 begon ik bij het Texelse Vogelinformatiecentrum als zaterdaghulp, maar al snel kreeg ik de kriebels om meer te doen. Zo werkte ik mee aan de vogelgidsen Vogels van Texel en Vogels van Nederland, en was ik projectleider van de gratis VogelApp Vogels van Nederland en België. Nog mooier vond ik het om projectleider te mogen zijn van het Wadden Vogelfestival – een jaarlijks evenement dat vogelaars uit het hele land samenbrengt en een indrukwekkende opbrengst genereert voor vogelbescherming.

In het tussenjaar tussen mijn bachelor en master ondersteunde ik Marc Plomp en José van der Linde (eigenaren van het Vogelinformatiecentrum) bij de organisatieontwikkeling van het nieuwe Natuurcentrum De Marel. Daarnaast ben ik actief binnen de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie), waar ik met andere jonge natuurliefhebbers meerdere keren per jaar op excursie ga.

Hier sta ik, eind 2021 in Nationaal Park Duinen van Texel.

Met een prachtig vergezicht en verrekijker in de hand!

Maar mijn interesse reikt verder dan alleen vogels. Gaandeweg ben ik me meer gaan verdiepen in de natuur als geheel – onze leefomgeving. In 2022 werd ik jongerenbestuurslid van Nationaal Park Duinen van Texel, en in 2023 trad ik toe tot het bestuur van Stichting Rechten van de Natuur. Toen directeur Jessica den Outer mij vroeg als bestuurslid mee te helpen bij het opzetten van een stichting die de rechten van natuur in Nederland beter onder de aandacht brengt, hoefde ik niet lang na te denken. Het is een fascinerend thema, dat op een vernieuwende manier naar ons ecosysteem kijkt – en hoop biedt voor een toekomst waarin álles wat leeft een plek krijgt.

In 2024 rondde ik mijn master Management of Innovation aan de Erasmus Universiteit af. Ik ben weer teruggekeerd naar Texel en kreeg een mooie opdracht van Nationaal Park Duinen van Texel: eerst als projectmanager, inmiddels als coördinator. Samen met voorzitter Jan van de Venis (tevens ombudsman voor toekomstige generaties) werk ik sinds april 2025 aan het versterken van de organisatie en het verder vormgeven van een toekomstbestendig Nationaal Park. Een veelzijdige en dankbare taak, waarin alles samenkomt: natuur, beleid, samenwerking en visie.

Toch kriebelt het. In mijn masterscriptie onderzocht ik de kloof tussen de bereidheid van bedrijven om bij te dragen aan natuurherstel, en het gebrek aan een goed werkende structuur om dat ook daadwerkelijk te doen. Vaak is onduidelijk waar het geld heen gaat. Donaties worden snel (en soms onterecht) als greenwashing bestempeld. Ik geloof dat hier systeemverandering nodig is. Want is het niet logisch dat de motor van onze economie – bedrijven en organisaties – ook iets teruggeeft aan de wereld waar ze zelf deel van uitmaken?

Natuurlijk heeft de overheid hierin een rol. Maar dat is niet genoeg. De economie kan óók bijdragen aan een gezonde, leefbare wereld. Niet alleen financieel, maar ook via andere vormen van waardecreatie: betere besluitvorming, heldere strategieën en ecosystemen die weer mogen floreren. Daarom ook dat ik in 2024 heb besloten dat ik daar iets mee wil doen. En zie daar, Business to Nature Consulting/Solutions was geboren!

Hierboven zie je mijn logo. Daarin verwerkt is de dwergstern – mijn lievelingsvogel en symbool van opportunisme, omdat hij probeert te broeden op de meest onhandige plekken van onze Nederlandse stranden. De dwergstern staat voor: Opportunisme met oog voor omgeving – slim omgaan met wat er wél is; Kwetsbaarheid én daadkracht – ondanks risico’s toch kiezen voor actie; Verbinding van natuur en menselijke activiteit – juist daar waar het schuurt, ontstaan nieuwe mogelijkheden. Net als de dwergstern geloof ik dat impactvolle verandering ontstaat op onverwachte plekken – als je maar goed kijkt, luistert en durft.

De komende tijd post ik hier regelmatig blogs. Soms persoonlijk, soms reflecterend op maatschappelijke of ecologische ontwikkelingen. Volg je me ook? En neem gerust een kijkje op de rest van deze site. Ben je benieuwd wat ik aanbied of wil je me ergens voor benaderen? Laten we in gesprek gaan. De komende periode gebruik ik ook om mijn diensten te testen en hun waarde scherp te krijgen. Daarvoor kan ik jullie goed gebruiken.

Dank voor het lezen van mijn blog!
Rodny Stolk